flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика. Обов‘язок позивача щодо належного оформлення позовної заяви: Позиція КАС ВС

07 грудня 2023, 14:43

КАС ВС зауважив що, КАС України покладає обов`язок оформлення позовної заяви відповідно до вимог, які визначені його положеннями, саме на позивача: ст.ст. 160, 161 КАС України. Суддя, отримавши матеріали позовної заяви, перевіряє її відповідність указаним вимогам, і у разі встановлення недоліків позовної заяви, вказує про це в ухвалі про залишення позовної заяви без руху, надаючи позивачеві строк на їхнє усунення.

П. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України чітко визначає, що позовна заява повинна містити зокрема, відомості про ЄДРПОУ (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); РНОКПП (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв`язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Зокрема, у даній справі в позовній заяві позивач зазначила лише адресу місця розташування відповідачів. Тобто, не виконала вимоги п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України. Довід позивача про те, що це є право, а не обов`язком КАС ВС відхилив, адже саме позивач складає та подає до суду позовну заяву, і саме на нього покладено процесуальним законодавством обов`язок її належного оформлення.

ВС виснував, що сукупність допущених недоліків у позовній заяві та додатках до неї, а також їхнє неусунення на виконання ухвали суду про залишення позову без руху є достатньою підставою для повернення позовної заяви. Однак, зауважив, що в силу ч. 8 ст. 169 КАС України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Постанова КАС ВС №120/269/23 від 08.11.2023 року: https://cutt.ly/swPNdZ08