flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Підтримка свідків в Україні"

05 листопада 2021, 10:20

Кожен може стати свідком. Свідки відіграють дуже важливу роль у кримінальному провадженні. Їхні показання допомагають судам встановлювати факти, що, в свою чергу, допомагає здійснювати правосуддя.

Встановлення чиєїсь вини або невинуватості може суттєво залежати від показань свідків. Отже, свідки є невід’ємною частиною системи кримінального правосуддя.

Людина, що стала свідком, може постраждати від травмуючого впливу злочину. Сама можливість надання показать в значній мірі сприяє процесу загоювання та доведення процесу до завершення для постраждалої людини.

Тисячі свідків та потерпілих від злочинів кожного року дають свідчення в судах під час розгляду кримінальних справ. Багато хто з них робить це вперше в житті. Тому вони можуть не повністю розуміти наскільки важлива їхня роль.

Цей сайт створено за підтримки Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС), щоб проінформувати свідків про їхню відповідальність під час кримінального процесу, а також зменшити стрес під час давання свідчень в суді.

Підтримку свідків не слід плутати із захистом свідків. Захистом забезпечуються лише ті свідки, яких залякують або яким погрожують. Щоб дізнатися більше, відвідайте розділ “Захист свідків“.

Інформація, наведена на цьому сайті, є актуальною відповідно до законодавства станом на 1 листопада 2020 року.

    

                      Пілотний проект волонтерської підтримки свідків в Україні 

   Консультативна Місія Європейського Союзу в Україні (КМЄС) впроваджує в життя Пілотний проект підтримки свідків в Україні разом з Шевченківським районним судом міста Львова, Львівською обласною прокуратурою, Львівським державним унівенситетом внутрішніх справ, Львівським національним університетом ім. Івана Франка.

В цьому проекті працюють волонтери, які пропонують надання особистої допомоги та практичних порад свідкам перед тим як останні будуть давати свідчення. Якщо суд, до якого вас викликали давати свідчення, має волонтерську підтримку свідків, ви отримаєте про це інформаційне повідомлення разом із повісткою чи викликом до суду.

                                 

                   Інформація про злочин  Що робити якщо ви стали свідком злочину?

 Якщо ви стали свідком ситуації, яка, на вашу думку, є протиправною та може містити ознаки злочину, ви маєте невідкладно повідомити про це поліцію за телефоном “102” та дочекатися прибуття поліцейських для надання свідчень.

Кримінальний кодекс України передбачає багато різних видів злочинів. Ви не зобов’язані визначати, чи кваліфікується дія, свідком якої ви стали або від якої ви постраждали, як злочин відповідно до Кримінального кодексу, або як адміністративне правопорушення. Це – завдання правоохоронних органів.

Важливі поради також можна знайти на Офіційному вебсайті Національної поліції України

                              

                    Інформація для потерпілих у кримінальному провадженні

   Хто такий потерпілий

   

Потерпілий (а) – це особа (фізична або юридична), що зазнала моральної, фізичної або матеріальної шкоди в результаті злочину.

Через принцип рівності та змагальності сторін в кримінальному судочинстві, потерпілий має значно більший вплив на провадження. Це означає, що потерпілий користується повними правами сторони по справі у кримінальному провадженні, на відміну від свідка.

Якщо ви є потерпілим від злочину, ви не зобов’язані давати свідчення. В цьому аспекті потерпілі відрізняються від свідків – свідок може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за відмову давати свідчення, а потерпілий ні. Однак, рекомендується давати свідчення, для того щоб забезпечити відправлення правосуддя. Якщо ви вирішите давати свідчення, ви зобов’язані казати правду. Потерпілий також може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за надання неправдивих свідчень.

Посилання на сайт центру надання безкоштовної правової допомоги

 

    

   Як особа визнається потерпілою

Ви набуваєте статусу потерпілого, а також отримуєте права і обов’язки, пов’язані з набуттям цього статусу в той момент, коли ви заявили про злочин або в той момент, коли ви подали офіційну заяву щодо про залучення до провадження у якості потерпілого.

Слідчий або прокурор можуть відмовитись визнавати вас потерпілою особою, якщо матимуть підстави вважати, що ви не зазнали моральної, фізичної або матеріальної шкоди в результаті злочину, про який ви заявили. Це рішення може бути скасоване слідчим суддею за вашою скаргою. Рекомендуємо скористуватися допомогою адвоката або юриста найближчого Центру надання безоплатної правової допомоги.

Якщо внаслідок кримінального правопорушення настала смерть особи або особа перебуває у стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви, потерпілим визнаються близькі родичі такої особи.

Якщо слідчий, прокурор, або суд визнав вас постраждалою особою, то ви маєте написати письмову згоду. За відсутності такої згоди, вас можуть залучити до кримінального провадження як свідка.

Ви отримаєте пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілої особи, яку зазвичай вручає працівник правоохоронного органу. Ця пам’ятка є підтвердженням того, що ви набули статусу постраждалої особи. Зберігайте цей документ в надійному місці.

Посилання на Центр безоплатної правової допомоги.