flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо прийому електронної пошти

13 жовтня 2021, 16:22

До уваги учасників судового процесу та відвідувачів суду!

Повідомлення про припинення реєстрації документів, що надходять на офіційну електронну адресу суду без засвідчення кваліфікованим електронним підписом.

17 серпня 2021 року рішенням Вищої ради правосуддя за № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - Положення). Відповідне оголошення надруковане у газеті «Голос України» №168 (7668) від 04 вересня 2021 року на 15 сторінці та на сайті Судова влада України та набирає чинності з 05 жовтня 2021 року.

Відповідно до п. 10 розділу ІІІ Положення адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, судові експерти, державні органи та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС у добровільному порядку.

В свою чергу, відповідно до п. 59 розділу IV Положення, до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом.

До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС суд надсилає документи у справах або на офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. Ризики технічної неможливості доставки документа суду на відповідну електронну адресу учасника судового процесу несе учасник судового процесу.

Відповідні вимоги також знайшли своє відображення в процесуальних кодексах, а саме ч. ч. 5, 6, 8 ст. 43 ЦПК України та п. 20-6 Перехідних положень КПК України.

Таким чином, оскільки на сьогодні початок функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС не забезпечено, то процесуальні та інші пов’язані з розглядом судових справ, документи (далі — процесуальні документи), в електронному вигляді можуть подаватися до суду в електронному вигляді та відповідно мають реєструватися судом не лише у випадку їх надходження з підсистеми «Електронний суд», а й у випадку надходження з будь-якої не забороненої в Україні адреси електронної пошти, якщо такі документи підписані кваліфікованим електронним підписом.

На підставі наведеного, Харківський районний суд Харківської області повідомляє про припинення реєстрації документів, що надходять на офіційну електронну адресу суду без засвідчення відповідного документу кваліфікованим електронним підписом.