flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВССУ звернули увагу суддів Харківської області на особливості норм КПК щодо винесення вироків на підставі угод

12 грудня 2013, 09:00

Наприкінці листопада секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Світлана Орлова та суддя цієї судової палати Валентина Щепоткіна відвідали Апеляційний суд Харківської області для надання методичної допомоги з питань застосування норм Кримінального процесуального кодексу України.


Під час зустрічі з суддями апеляційного та місцевих судів було обговорено практику впровадження положень КПК, зокрема щодо оскарження рішень слідчого судді в апеляційній інстанції, а також розгляду апеляційних скарг на вироки суду, які винесені в першій інстанції місцевими судами.

Особливу увагу судді ВССУ звернули на винесення вироків судами першої інстанції на підставі угод. При цьому розглядалися як питання, пов’язані з винесенням вироків на підставі угод про визнання винуватості, так і про примирення. Укладення угод у кримінальному провадженні має на меті забезпечення принципу процесуальної економії, зменшення витрат на ведення процесу, а також забезпечення потерпілому права на швидке і повне відшкодування заподіяної шкоди.

Як відзначила Валентина Щепоткіна, здійснення кримінального провадження на підставі угод є новим інститутом вітчизняного кримінально-процесуального права. Особливістю кожного із зазначених видів угод, зауважила суддя, є перевірка судом можливості їх затвердження та постановлення у зв’язку з цим вироку. При цьому укладення угоди про примирення залежить не тільки від вирішення питань щодо порядку та умов відновлення майнової сфери потерпілого, а й від задоволення його моральних потреб (набуття відчуття безпеки, розкаяння підозрюваного (обвинувачено, підсудного), зникнення міжособистісного конфлікту та інше).

На основі кримінальних проваджень судді ВССУ проаналізували практику щодо винесення суддями Харківського районного суду Харківської області вироків на підставі угод за 11 місяців 2013 року.

Також розглядалися питання щодо дотримання суддями вимог ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та ст. 28 КПК щодо розумних строків розгляду кримінальних проваджень відносно осіб, які утримуються під вартою. Так, якщо станом на 1 січня 2013 року в цьому суді було 97 кримінальних проваджень щодо осіб, які утримувалися під вартою, то на кінець листопада вже залишилося 11 нерозглянутих справ щодо таких осіб.

Крім того, під час візиту до Харкова Світлана Орлова взяла участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції на тему: «Актуальні проблеми застосування Кримінального процесуального кодексу України: до річниці набуття чинності», під час якої оговорювалися основні механізми функціонування нового Кодексу. 

Джерело: sc.gov.ua/ua/golovna_storinka/predstavniki_vssu_zvernuli_uvagu_suddiv_harkivskoji_oblasti_na_osoblivosti_norm_kpk_cshodo_vinesennj.html