flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників судового процесу

19 лютого 2024, 10:49

До уваги Російської Федерації в особі Міністерства юстиції Російської Федерації у справі №635/12387/23 (суддя Назаренко О.В.)

 

Справа № 635/12387/23

Провадження № 2/635/3029/2023

УХВАЛА

про відкриття провадження по справі

14 грудня 2023 року                                                                                                                                                                                                                                                                                        смт Покотилівка

Суддя Харківського районного суду Харківської області Назаренко О.В., розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до російської федерації в особі Міністерства юстиції РФ про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої збройною агресією,

позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

відповідач: російська федерація в особі міністерства юстиції рф, місцезнаходження: російська федерація, м. Москва, вул. Житна, буд.14,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з позовом до російської федерації в особі міністерства юстиції РФ, в якому просить стягнути з російської федерації на користь позивача 27779823,82 гривні матеріальної шкоди, 1000000 гривень матеріальної шкоди, завданої внаслідок збройної агресії.

Підстав для повернення позовної заяви чи передачі за підсудністю, відмови у відкритті провадження при відкритті провадження судом не встановлено.

Враховуючи ту обставину, що ціна позову перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі суддя вважає за необхідне здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до вимог ст. 191 ЦПК України, у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати: 1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову; 2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Відзив повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України.

При цьому, згідно частини 7 ст. 178 ЦПК України, відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Керуючись ст.187 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до російської федерації в особі Міністерства юстиції РФ про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої збройною агресією за правилами загального позовного провадження.

Призначити дату проведення підготовчого судового засідання в приміщенні Харківського районного суду Харківської області на 26 грудня 2023 року о 11 годині 45 хвилин з викликом сторін.

В підготовче засідання викликати сторони.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк із дня вручення даної ухвали для надання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) відповідачами одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно доч.1ст. 193ЦПК України у встановлений строк для подання відзиву відповідачі мають право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: hr.hr.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя                                                                                                                                                                                                                                                                                                                О.В.Назаренко

 

 

Суд звертає увагу, що відповідно до пп. 11 п. 16-1 Перехідних положень Конституції України з 01 січня 2019 року у судах першої інстанції представництво в суді згідно ст.ст.131-1, 131-2 Конституції України, здійснюється виключно прокурорами або адвокатами, крім малозначних спорів.

Заяви по суті спору та докази можуть бути подані нарочно через канцелярію суду або направлені поштою (в тому числі електронною) з таким розрахунком щоб вони були отримані судом у встановлені строки. Право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч.1 ст. 126 ЦПК України).

Електронна адреса Харківського районного суду Харківської області: inbox@hr.hr.court.gov.ua.

Відповідно до ч. 8 ст. 43 ЦПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника), прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги". Відповідні документи (заяви та клопотання) не скріплені електронним підписом  залишаються судом без розгляду.

В Харківському районному суді Харківської області впроваджено експлуатацію підсистеми “Електронний суд”, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу.

Для можливості користування сервісом Електронного суду необхідно пройти передбачений порядок реєстрації офіційної електронної адреси (“Електронного кабінету”) з обов’язковим використанням власного електронного підпису.

Відповідно до ч. 6 ст. 14 ЦПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 14 ЦПК України) .

Єдиний Контакт-центр судової влади України (044) 207-35-46. “Гаряча” телефонна лінія суду функціонує за номером (057) 745-66-98.

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud2034/. Ознайомитись з процесуальними документами у справі – в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

 

Наступне підготовче засідання призначено на 04 березня 2024 року о 11 годині 45 хвилин у приміщенні Харківського районного суду Харківської області.