flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Соціальні гарантії суддів та працівників апаратів судів – одна з важливих складових незалежності судової влади

05 жовтня 2021, 15:25

На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час Всеукраїнського форуму «Суспільство і право», який відбувся з ініціативи Асоціації соціального розвитку через право та проведений спільно з Національним авіаційним університетом.

У заході взяли участь представники виконавчої влади, фахівці в галузі журналістики, провідні науковці, національні та міжнародні експерти із соціальних питань.

Як зазначив О.Прудивус, згідно з Конституцією України Україна є соціальною державою. Саме суди покликані захищати соціальні права громадян, але наразі постає питання, чи будуть захищені суди і судді.  

«Соціальні гарантії суддів та працівників судів – це одна зі складових їхньої  незалежності та незалежності усієї судової влади. Адже наскільки судова влада і кожен суддя будуть відчувати свою незалежність та будуть захищені, зокрема соціально, настільки будуть захищені громадяни, які звертаються до суду», – зауважив член ВРП.

О.Прудивус наголосив, що законодавством закріплений посадовий оклад і соціальні гарантії суддів. Водночас соціальні гарантії працівників апаратів судів та усієї судової влади, витрати на матеріально-технічне забезпечення судової влади не закріплені на рівні закону.

За його словами, судова влада багато років поспіль залишається критично недофінансованою. Зокрема, у проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» заплановано видатки для головних розпорядників бюджетних коштів системи правосуддя у розмірі 70 % від загальної потреби.

Член ВРП зазначив, що у 2021 році внаслідок критичного недофінансування спостерігається масовий відтік кадрів з апаратів судів, без яких здійснення правосуддя неможливе.

О.Прудивус нагадав, що бюджетна система ґрунтується, зокрема, на принципі збалансованості, та зауважив, що у зв’язку із цим держава, встановлюючи соціальні гарантії для громадян, суддів, працівників судової влади, має виважено оцінювати і робити висновки, чи готова вона брати на себе певні зобов’язання. 

Він також висловив сподівання, що законодавча та виконавча гілки влади врахують усі принципи побудови бюджетної системи і візьмуть до уваги чинники її формування.

Довідково: Метою Асоціації соціального розвитку через право є створення нового формату діалогу між трьома гілками влади, науковцями, правниками, представниками громадськості з метою консолідації зусиль навколо підвищення соціальної захищеності громадян інструментами правового регулювання, підвищення правової культури, розвитку фахової дискусії навколо тематики суспільного розвитку і правових засобів його стимулювання, розвиток юридичної професії та науки.