flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робоча зустріч щодо розвитку е-держави в Україні. Оцінка та бачення закордонних колег

28 липня 2021, 16:16

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков взяв участь у онлайн-зустрічі, під час якої обговорено подальше впровадження цифрових технологій у державних структурах та управлінських процесах.

У зустрічі взяли участь також представники Академії електронного управління Естонії (EGA) та Державного підприємства «Інформаційні судові системи».

Естонські партнери поділилися досвідом електронного управління державою, адже більшість з європейських країн вже пройшли шлях цифровізації та можуть надати кваліфіковану консультаційну, технічну та фінансову допомогу Україні.

Учасники зустрічі обговорили важливість подальшої співпраці для надання українцям низки нових е-послуг у сфері правосуддя,  зокрема, через додаток «ДІЯ».

Такими сервісами можуть бути:

Повідомлення у мобільний застосунок про призначене судове засідання, у якому особа бере участь;

Отримання судового рішення у справі, у якій особа брала участь;

Отримання виконавчого документа суду;

Сплата штрафу за рішенням суду у справах про адміністративне правопорушення. 

Також під час зустрічі обговорено підтримку Академією електронного управління Естонії побудови відкритого, зрозумілого та прозорого процесу інформування громадськості про перебіг реформ у державному секторі, включаючи судову систему.

Учасники зустрічі констатували важливість впровадження системи інтероперабельності Трембіта та налагодження обміну інформацією з питань імплементації європейського інституційного досвіду і прикладних кращих практик надання електронних судових послуг населенню в рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека: EU4DigitalUA».⠀

Довідково:

Проект EU4DigitalUA підтримує цифрову трансформацію та гармонізацію України з Єдиним цифровим ринком ЄС, включаючи цифрову трансформацію, посилену кібербезпеку та захист даних, імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та розвиток широкосмугового зв’язку.

Програма EU4DigitalUA складається з наступних шести компонентів:

Інтероперабельність та цифрова інфраструктура уряду.

Інституційне зміцнення та розвиток потенціалу.

Комунікація та обізнаність громадськості.

Розвиток електронних послуг.

Кібербезпека та захист даних.

Виконання розділу про телекомунікації Угоди про асоціацію між ЄС та Україною та підтримка уряду щодо розвитку широкосмугового зв’язку.

Естонська академія електронного урядування (EGA) впроваджує компоненти 1, 4 та 5 (кібербезпека). Fundación Internacional para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas (FIIAPP, Іспанія) керуватиме впровадженням компонентів 2, 3 та 5 (захист даних). Компонент 6 буде впроваджений за допомогою декількох контрактів на закупівлі.

EU4DigitalUA є продовженням проєкту EGOV4UKRAINE, в межах якого були розроблені та впроваджені: основа для державних електронних послуг, система «Трембіта» та Програмний комплекс автоматизації центрів надання адміністративних послуг, сучасна інформаційна система «Вулик» для підтримки надання державних послуг.