flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП Андрій Овсієнко: Законодавчі зміни у сфері судоустрою повинні бути системними та відбуватися в межах єдиної концепції

04 січня 2021, 15:28

2020 рік для судової влади був чи не найскладнішим за останні п’ять років. Таку думку в інтерв’ю інформаційному агентству «Інтерфакс-Україна» висловив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко.

За його словами, у минулому році українські суди зіткнулися з низкою безпрецедентних викликів. Найсуттєвіший з них – відсутність діючої Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, через припинення роботи якої дедалі загострюється проблема кадрового дефіциту в судах. Це негативно позначається на доступі громадян до правосуддя.

Друга актуальна проблема судової влади – її хронічне недофінансування. Держбюджетом-2020 потреба у фінансуванні судів та органів правосуддя була задоволена лише на 50,2%, нагадав Андрій Овсієнко. «Як наслідок, ми отримали численні звернення місцевих та апеляційних судів різних регіонів України про нестачу коштів – як на оплату праці працівників апаратів судів, так і на інші видатки для здійснення правосуддя: надсилання поштових відправлень, придбання паперу, утримання приміщень, оргтехніки, інформаційних систем тощо. Більше десяти судів були вимушені тимчасово припинити відправлення поштової кореспонденції», – повідомив Голова ВРП.

Серйозним викликом для судової системи також стала епідемія коронавірусу та введенні через неї карантинні обмеження. Жоден суд у цих умовах, незважаючи на складнощі, не припинив свою роботу, забезпечивши безперебійний доступ до правосуддя всім, хто цього потребував, зауважив Андрій Овсієнко. «І це є важливим маркером, який доводить, що вітчизняна судова система здатна долати вагомі виклики власними силами», – наголосив він. 

Ще однією особливістю минулого року, на думку Голови ВРП, була рекордна кількість законопроєктів, які стосувались питань судоустрою і статусу суддів. Протягом 2020 року у Верховній Раді України було зареєстровано більш ніж 70 таких законопроєктів. Для порівняння – з 2017 року по 2019 рік подібних законопроєктів було зареєстровано лише десять. «І хоча з тих 70 законопроєктів ухваленими законами стала незначна кількість, ВРП це додало роботи, оскільки ми надаємо консультативні висновки щодо всіх зареєстрованих у парламенті проєктів законів. До речі, їхній аналіз показав, що численні законодавчі ініціативи, які стосуються судової сфери, переважно містять лише точкові зміни, а подекуди й суперечать одна одній», – відзначив Андрій Овсієнко.

Такий підхід до формування законодавчого поля у сфері правосуддя, на думку Голови ВРП, провокує правову невизначеність, створює атмосферу дестабілізації – збурює і суспільство, і судову систему. «На мою ж думку, законотворча робота має бути системною, узгодженою, виваженою і здійснюватися в межах єдиної визначеної концепції», – наголосив Андрій Овсієнко.

Вища рада правосуддя